Tuesday 7 July 2015

kek lapis biskut marie creame cheese.(x bakar,x kukus)



  • #bahan2.
  • 20 keping biskut marie(perisa ori/choc/coffe)
  • 1 cwn susu segar(resepi asal)
  • 1 cawan susu cair(cikyah pakai susu cair)
  • 250 creame cheese.
  • 100 gm whipping creame/krim putar.
  • 3 sb gula castor.
  • 1 sb gelatin halal.
  • 50 ml air panas.
  • kertas minyak secukupnya.
  • #cara buat.
  • putar creame cheese dan gula castor hingga kembang dalam bekas yang berlainan putar pula whipping creame hingga kental.
  • campurkan kedua -dua adunan .gunakan spatula supaya sebati.
  • cairkan gelatin dgn air panas bila telah hancur masukkan kedlm adunan tadi kacau sebati.
  • sediakan bekas yg di lapik dgn kertas minyak-biar berlebihan di kiri dan kanan supaya senang di tarik keluar nanti.
  • panaskan susu seketika .angkat dari api.celupkan biskut marie jgn sampai lembik lapiskan satu persatu sehingg selesai kesemuanya.
  • hiaskan dgn coklat rice.
  • sejukkan dlm peti ais sehingga 1-2 jam atau sehingga boleh di potong.hidangkan.
  • #selamat mencuba#
  • ~sumber resepi di ambil dari fb
  • kek terlembik sedikit sbb masukkan krim putar lebih sbb krim putar tu so sedap mcm rasa aiskrim vanilla.~daisy~

No comments:

Post a Comment